Slakkentanden maken zonnecellen efficiënter

Slakkentanden maken zonnecellen efficiënter

18-01-2013 11:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoek naar een zeeslak heeft geleid tot een manier om efficiëntere zonnecellen en een snel oplaadbare batterij te ontwikkelen.

De verassende vondst werd gedaan door onderzoekers van de University of California. Dankzij het onderzoek naar de reuzenkeverslak kunnen zij producten op nanoschaal, zoals lithium-ion batterijen en zonnecellen, goedkoper en efficiënter produceren.

Magnetiet

De grote keverslak heeft bijzondere roulerende tanden die magnetiet bevatten, een stof die de officieuze titel heeft van het hardste biomineraal op aarde. Deze stof maakt dat de tanden niet alleen heel sterk, maar ook magnetisch zijn. Het zeewezen gebruikt zijn tanden om gesteente te verpulveren, zodat ze bij hun belangrijkste voedsel kunnen komen: algen.

De onderzoekers hebben onderzocht hoe het keiharde magnetiet ontstaat in de tanden van slakken. “Het is ongelooflijk dat dit alles gebeurt bij kamertemperatuur en onder milieuvriendelijke omstandigheden,” aldus onderzoeker David Kisailus.

Kisailus denkt dat nanomaterialen via een vergelijkbaar proces kunnen worden ontwikkeld. Nu wordt nanomateriaal vaak nog op hoge temperatuur ontwikkeld. Dat is niet alleen energie-intensief, maar zorgt ook voor hogere productiekosten. Kisailus: “Deze vondst maakt het aantrekkelijk om strategieën te ontwikkelen om nanomateriaal op een kosteneffectieve manier te maken.”

Effectiever

De onderzoekers geven aan dat de opgedane kennis nu kan worden gebruikt voor zonnepanelen en lithium-ion batterijen. Zo kunnen er zonnecellen worden ontwikkeld die een hoger percentage zonlicht opvangen en dit vervolgens efficiënter kunnen omzetten in elektriciteit. Voor lithium-ion batterijen geldt een kortere oplaadtijd.

Bron: University of California

Foto: Ed Bierman

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie