Belgisch plan voor omgekeerd energie-eiland

Belgisch plan voor omgekeerd energie-eiland

18-01-2013 12:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Belgische minister Johan Vande Lanotte wil voor de Vlaamse kust een eiland bouwen dat overtollige energie van offshore windmolenparken kan opslaan.

Het eiland is in feite een omgekeerd stuwmeer. Als er behoefte is aan energie, wordt via sluizen zeewater naar binnen gelaten. Op momenten dat er een energieoverschot is, wordt het water weer de zee in gepompt.

Het eiland zal worden gebouwd door een groep van windenergiebedrijven, baggeraars, investeringsmaatschappijen en energiebedrijf Electrabel. Met het eiland kunnen energieleveranciers zelf controleren wanneer ze de energie aan de markt aanbieden, wat gunstig is omdat er dan minder energie verloren gaat. Ook kunnen bedrijven dan energie aanbieden wanneer de energieprijs hoog is.

Omdat het de eerste keer is dat een dergelijk eiland wordt gebouwd, is er nog weinig bekend omtrent de kosten en capaciteit ervan. Geschat wordt dat het ten minste zeven jaar zal duren om het eiland te plannen en te bouwen.

Bron: De Tijd

Foto: Global2000

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie