EnviroMission krijgt $ 110 mln voor bouw superzonneschoorsteen

zonneschoorsteen

02-09-2015 15:01 | Door: Thijs ten Brinck

Het Australische technologiebedrijf EnviroMission zegt een investering van $ 110 mln te hebben binnengesleept. Een Japans investeringsfonds helpt daarmee de ontwikkeling van solar updraft-torens verder.

Het belangrijkste deel van de Japanse investering is bestemd voor de ontwikkeling van een zonneschoorsteen met een vermogen van 200 megawatt.

zonneschoorsteen

Deze holle toren, van vermoedelijk meer dan een kilometer hoog, wil EnviroMission bouwen in de Amerikaanse staat Arizona.

“Met deze investering kunnen we de technologie van zonneschoorstenen commercieel inzetten”, zegt Roger Davey, CEO van EnviroMission. ”Vertegenwoordigers van het fonds zijn enthousiast over het concept en denken dat het project het fonds zelf ook in de picture kan spelen.”

Om welk investeringsfonds het gaat wordt in het persbericht van EnviroMission overigens niet bekendgemaakt. In juli 2015 sloot EnviroMission ook al een deal voor de bouw van een zonnetoren in India.

Schoorsteeneffect

EnviroMission werkt sinds de oprichting in 2001 aan de ontwikkeling van Solar Updraft Towers, maar heeft er nog nooit een gebouwd.

Aan de basis van de geplande torens ligt een enorm glazen dak, enkele meters boven de grond. Hieronder warmt zonlicht de lucht op, welke vervolgens via windturbines onderin de zonneschoorsteen opstijgt.

Omdat de grond onder de glazen kas werkt als een enorme warmtebuffer, kan de zonneschoorsteen heel voorspelbaar stroom opwekken. Zo maakt het concept naar verwachting meer draaiuren dan zonnepanelen of windturbines.

Bekijk een animatie van het concept van EnviroMission:

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Enviromission, SolarServer | Foto: Patrick Pekal (header), Cryonic07 (side) via Flickr/Wikimedia Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie