Tesla-leverancier Panasonic levert ook zelf thuisaccu’s in EU

tesla

04-09-2015 13:32 | Door: Thijs ten Brinck

Het Japanse technologieconcern Panasonic gaat in Europa de directe concurrentie aan met de thuisbatterij Powerwall van Tesla. Panasonic levert voor de Amerikaanse autofabrikant momenteel de accu’s.

Na een succesvolle lancering in thuisland Japan en een aanstaande marktintroductie in Australië zal Panasonic binnenkort ook in Duitsland. Daarna volgen ook Frankrijk, Groot-Brittannië en andere EU-landen.

Panasonic

PV-Magazine schrijft dat Panasonic met zijn thuisbatterijen binnen drie jaar $ 83 mln buiten Japan denkt te om te zetten.

De accu’s hebben een capaciteit van 8 kilowattuur, waarmee een gemiddeld huishouden met zonnepanelen voor 70 procent van het jaar op zelf-opgewekte stroom kan leven.

“We zijn niet meer ver weg van een volledig zelfvoorzienend elektriciteitsgebruik met zonnestroom”, zegt Laurent Abadie, CEO van Panasonic Europe op de IFA elektronicabeurs in Berlijn.

“Of dat snel of minder snel lukt is vooral afhankelijk van de geografische ligging. In Scandinavië is er in de winter te weinig zonlicht. Dan kom je er met alleen zonnepanelen niet.”

Vriend of vijand?

Dat de Japanse producent nu onder eigen naam een accusysteem, direct naast de Powerwall van zijn belangrijke afnemer Tesla, op de markt zet, is opvallend.

De Tesla’s op de weg maken allemaal gebruik van lithium-ionaccu’s van Panasonic. Het Japanse concern is daarnaast nauw betrokken bij de gigafabriek die Tesla bouwt om de productie van accu’s voor zijn elektrische auto’s en stroomopslagsystemen op te schalen.

Panasonic is overigens niet de eerste die de strijd om de Europese zonnepanelenbezitter aan gaat met de Tesla. Onder meer Sony, BMW, Samsung, Daimler en verschillende start-ups hebben aangekondigd met accusystemen voor consumenten te komen.

Naast de thuisbatterijen toont Panasonic ook interesse in de Europese markt voor grootschalige stroomopslag.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Panasonic, PV-Magazine | Foto: Laineema, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie