TNO: flexibeler stroomnet bespaart miljarden in 2030

netwerk

07-09-2015 12:11 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandste elektriciteitsnet zal flink moeten veranderen om in 2030 alle stroomproductie van windturbines en zonnepanelen, en de afname van elektrische auto’s en warmtepompen in goede banen te kunnen leiden.

Nederlandse elektriciteitsnet behoort nu tot de drie betrouwbaarste in Europa. Of dat over 10 à 15 jaar nog steeds zo is, hangt af van de investeringen die in de komende jaren gedaan worden.

“Hoe de elektriciteitsvoorziening er na 2025 of in 2030 uit ziet, is nog onbekend. Maar dat het anders is dan nu staat vast”, schrijft TNO. Te lang teren op de bestaande, bewezen technologie vergroot de kans op acute problemen in de nabije toekomst. “Veranderingen vinden dan plaats onder druk van de omstandigheden. Dat kan ons land al snel miljarden euro’s extra kosten.”

Experimenteer met smart grids

In 2030 zal volgens TNO de helft van alle stroom uit duurzame bronnen komen, vier keer zoveel als nu. Een groot deel daarvan, uit windparken en zonneweides, is niet regelbaar. Tegelijkertijd verwarmen mensen huizen en kantoren waarschijnlijk veel meer met stroom in plaats van aardgas, en komen er veel elektrische auto’s bij.

TNO roept in het rapport Naar een toekomstbestendig energiesysteem: Flexibiliteit met waarde op om niet af te wachten tot de energiemix, gebruikspatronen en verdienmodellen van 2030 duidelijk zijn. Het rapport beschrijft mogelijkheden om het stroomnet flexibeler te maken en adviseert om sneller en meer te experimenteren met deze nieuwe netbeheerconcepten.

“Bijvoorbeeld met opslag, met variabele tarieven voor netwerken en vraagsturing”, schrijft TNO. “Zo kunnen alle partijen in de praktijk ervaring opdoen met hun nieuwe rollen.”

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: TNO | Foto: Chris Hunkeler, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie