Indiase zonnestroom goedkoper in koppelverkoop met steenkool

schoorsteen

08-09-2015 12:23 | Door: Thijs ten Brinck

Het Indiase staatsenergiebedrijf National Thermal Power Corporation brengt de duurzame stroom van 15 gigawatt aan zonneparken voordelig op de markt door deze te koppelen aan de opwekking van oude kolencentrales.

National Thermal Power Corporation (NTPC) loopt hiermee vooruit op wetgeving die de Indiase regering voorbereidt om de contracten met oude kolencentrales op te breken.

“De maatregel is nog niet van kracht en ook de invulling is nog niet geheel duidelijk”, zegt Jasmeet Khurana, analist van cleantech-adviesbureau Bridge to India, tegen PV-Tech. “In opdracht van de staat gaat NTPC veel verder dan de wetgeving uiteindelijk zal verplichten.”

100 + 15 gigawatt

De afnamecontracten, power purchase agreements (PPA’s), met kolencentrales die 25 jaar of langer in gebruik zijn worden opgebroken om de leveranciers van de vervuilende energie te verplichten ook in hernieuwbare bronnen te investeren.

NTPC bundelt de zonnestroom en kolenstroom nu samen onder een aantrekkelijk laag tarief. Als eerste project breekt het bedrijf de leveringscontracten van een 1,7 gigawatt-kolencentrale op en bouwt het een 3 gigawatt-zonnecentrale om deze samen in nieuwe PPA’s onder te brengen.

Op deze manier zal het staatsenergiebedrijf in totaal 15 gigawatt aan zonneparken bouwen. Khurana verwelkomt de inspanning maar maakt zich enige zorgen over de kansen van vrije-marktpartijen die in India meedingen naar de ontwikkeling van grote zonnecentrales in India.

De nieuwe parken van NTPC komen overigens boven op de 100 gigawatt aan zonneparken en dakinstallaties die India in 2022 in bedrijf wil hebben. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: PV-Tech, NTPC | Foto: Karoly Lorentey, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie