Europa haalt doelstelling offshore windenergie niet

Europa haalt doelstelling offshore windenergie niet

28-01-2013 11:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ondanks de installatie van een recordaantal megawatts aan offshore windenergie, heeft de Europese Unie zijn doelstelling voor 2012 niet gehaald.

Dit blijkt uit cijfers van de European Wind Energy Association (EWEA). De Europese Unie-landen hadden zichzelf ten doel gesteld om in 2012 voor 5.829 megawatt aan offshore windenergie te produceren. Er wordt nu echter voor ‘maar’ 4.994 megawatt aan energie opgewekt.

Dat is bijna 1.000 megawatt minder dan gepland, een hoeveelheid die omgerekend door 330 offshore windturbines opgewekt kan worden. Als de Europese Unie in 2020 voor 20 procent voorzien wil zijn van hernieuwbare energie, moet er de komende jaren een inhaalslag plaatsvinden.

Recordhoeveelheid

In 2012 werd er voor 1.166 megawatt aan offshore windenergie geïnstalleerd, een absoluut record waar tussen de €3,4 en €4,6 mrd aan investeringen mee was gemoeid. Het bedrag had echter vele malen hoger kunnen zijn wanneer landen als Frankrijk en Duitsland zich aan de doelstelling hadden gehouden.

In Frankrijk werd er door slechte planning geen enkele offshore windturbine geplaatst. Bij de Duitsers ligt de oorzaak bij twijfelende investeerders, die discussieerden over de aansprakelijkheid bij de transitie tussen de offshore windparken en het elektriciteitsnetwerk. Hierdoor werd er in plaats van 792 maar voor 280 megawatt aan offshore windenergie geïnstalleerd.

Groot-Brittannië blijft in de Europese Unie het paradepaardje wat offshore windenergie betreft. Van alle in 2012 geplaatste offshore turbines staat 73 procent in Britse territoria. Van alle Europese offshore turbines is 60 procent Brits, die in totaal voor zo'n 1,9 miljoen huishoudens energie produceren.

Bron: Reuters

Foto: Wessex Archaeology

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie