Waarom Tennet kilometers superstroomkabels bevriest

stroomkabels

11-09-2015 12:18 | Door: Thijs ten Brinck

Hoogspanningsnetbeheerder Tennet test verliesloze, supergeleidende kabels. De stroomverbinding kan 1.000 keer meer stroom transporteren dan een koperen kabel van de zelfde omvang.

Het innovatieve hoogspanningstraject, twee tot vier kilometer lang, is volgens Tennet een wereldprimeur op deze schaal. Met de weerstandsloze kabel is het mogelijk hoge vermogens te transporteren zonder dat de kabel veel ruimte in neemt in de ondergrond.

Door zonnepanelen, snellaadpalen voor elektrische auto's en warmtepompen zijn de elektrische stromen die het elektriciteitsnet in de binnensteden moet transporteren, steeds groter. Mel Kroon, CEO van Tennet: "Met deze supergeleidende kabels zou het in de toekomst makkelijker moeten zijn om hoogspanningsverbindingen in stedelijk gebied in te passen."

-200 graden Celsius

De High Temperature Super Conducting (HTSC)-kabel is gemaakt van een materiaal dat, bij extreem lage temperaturen, geen elektrische weerstand heeft. De supergeleidende kabel wordt met vloeibare stikstof tot -200 graden Celsius gekoeld. 

Een koperen hoogspanningskabel met dezelfde transportcapaciteit heeft vanwege de hoge warmteafgifte 12 meter vrije ruimte rondom nodig. De supergeleider brengt het ruimtebeslag terug tot 3 meter rondom. Zo zijn de kabels dichter op elkaar, en dichter op andere ondergrondse infrastructuur te plaatsen.

In New York en het Duitse Essen zijn eerder al kortere supergeleidende kabels aangelegd. In New York ligt 600 meter van het materiaal, in Essen een kilometer.

Het project van Tennet wordt minstens twee keer zo groot als de bestaande projecten. Tennet werkt samen met onder meer Imtech Marine, de TU Delft en de Universiteit Twente. De netbeheerder is nog op zoek naar een geschikte testlocatie.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Tennet, De Ingenieur | Foto: @sage_solar, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie