Ook na zonsondergang goedkope zonnestroom voor Hawaii

hawaii

15-09-2015 14:10 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse ontwikkelaar Solarcity bouwt op Hawaii een zonnepark met een grote accuopslag. Daarmee is duurzame elektriciteit ook 's avonds goedkoper dan fossiele energie.

Het Hawaiiaanse eiland Kaua'i haalt overdag al tot 95 procent van zijn stroom uit zonnepanelen. Samen met de lokale energieleverancier Kaua'i Island Utility Cooperative (KIUC) trekt SolarCity die prestatie nu door in de avond.

solarcity

"We kijken al twee jaar naar de kansen van energieopslag. De prijs was altijd de grootse uitdaging", zegt David Bissel, CEO van KIUC. "Met dit baanbrekende project leveren we kosteneffectief zonnestroom in de avond, als de vraag naar elektriciteit het hoogst is."

SolarCity installeert een zonnepark van 13 megawatt en een accu met 52 megawattuur opslagcapaciteit. 

Goedkoper dan fossiel

KIUC sluit met SolarCity een power purchase agreement (PPA) voor 20 jaar. De stroomprijs die is afgesproken onder dit afnamecontract is lager dan wat KIUC nu betaalt voor stroom uit fossiele energiecentrales. De prijs ligt maar iets hoger dan de tarieven voor stroom uit bestaande zonnecentrales zonder opslag.

SolarCity heeft nog niet bekendgemaakt welke leverancier de accu's zal leveren. Het bedrijf werkt voor de thuisbatterijen voor huishoudens samen met Tesla Energy, dat ook grotere accuoplossingen in het assortiment heeft.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Solarcity, Fierce Energy | Foto: jenswanson (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), Solarcity (side)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie