EY: Klimaatzaak en windparken verbeteren investeringsklimaat

Nederland

17-09-2015 07:15 | Door: Thijs ten Brinck

Nederland behoort volgens adviesbureau EY tot de tien aantrekkelijkste landen voor investeerders in duurzame energieprojecten. De Verenigde Staten zijn het aantrekkelijkst.

EY onderzoekt sinds 2003 de ontwikkelingen en het beleid rond duurzaamheid in veertig landen. Op basis daarvan stelt het adviesbureau een ranglijst samen die aangeeft hoe aantrekkelijk een land is om te investeren in duurzame energie.

Nederland staat in de 45e editie van EY’s Renewable energy country attractiveness index (RECAI) op plaats tien, twee plekken beter dan een kwartaal eerder.

Urgenda en offshore wind

EY noemt de door Urgenda gewonnen klimaatzaak, en de reactie van de politiek op de rechterlijke uitspraak, als reden van de stijging op de ranglijst. Hoewel de staat in hoger beroep gaat, stelt de regering de inhoud van het vonnis te respecteren.

Ook het definitief inwerkingtreden van wetgeving over windparken op zee in juli speelt een grote rol. De komende vier jaar kunnen ontwikkelaars elk jaar inschrijven op 700 megawatt aan offshore winparken.

Verenigde Staten op één

De VS neemt op de ranglijst de eerste plaats over van China. Het Clean Power Plan (CPP) van Obama geeft ontwikkelaars van duurzame energieprojecten concreet handelingsperspectief.

“Het CPP is de meest duidelijke, verstrekkende en toch flexibele emissiewetgeving die de VS ooit gekend heeft”, zegt Ben Warren, energiesectorexpert en hoofdauteur van het rapport. “Het geeft goed inzicht in de langetermijnstrategie van het land.”

Naast Nederland is ook Chili nieuw binnen de top tien. Het land klimt van plek elf naar negen en is volgens EY zeer succesvol met technologie-neutrale veilingen voor duurzame energiecapaciteit. In het Zuid-Amerikaanse land kunnen hernieuwbare bronnen vaak al direct concurreren met fossiele energie.  

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: EY, Businessgreen | Foto: David Evers, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie