€ 6 mrd te verdienen met inspectiedrones voor windparken

drones

17-09-2015 10:23 | Door: Thijs ten Brinck

Onbemande vliegtuigjes met camera’s zijn uitstekend geschikt om de wieken en masten van windmolens periodiek te controleren. De markt voor deze drones groeit de komende jaren sterk.

Wereldwijd draaien er ruim 270.000 windturbines. Inspecteurs die de windmolens controleren op roest en slijtage gebruiken nu verrekijkers, of moeten elke individuele windturbinetoren beklimmen.

Met inspectiedrones kunnen de inspecteurs hun werk beter, veiliger en sneller doen. Marktonderzoeksbureau Navigant voorspelt, op basis van eigen analyses, dat de markt voor dergelijke drones tot en met 2024 € 6 mrd waard is.

“Het gebruik van drones voor het inspecteren van windmolenwieken is veel meer dan een gimmick”, zegt Jesse Broehl, analist bij Navigant Research. “Traditionele inspecties zullen nog steeds nodig zijn maar de drones zijn een waardevolle aanvulling.”

Zonnepanelen en zonnebaden

De op afstand bestuurbare vliegtuigen en quadrocopters worden ook in de vastgoedwereld, landbouwsector, de industrie en bij zonneparken gebruikt voor inspecties. Voorzien van infraroodcamera’s speuren ze bijvoorbeeld naar warmtelekken in gebouwen of naar oververhitte zonnepanelen.

Eind augustus was de inspectie van windturbines groot nieuws op sociale media. Een dronepiloot trof toen een man aan die boven op een tientallen meters hoge windmolen aan het zonnebaden was. Bekijk dit filmpje hieronder.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Navigant | Foto: jacinta lluch valero, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie