Voor Bluerise is oceaan groot zonnepaneel

Voor Bluerise is oceaan groot zonnepaneel

16-05-2012 19:08 | Door: Cato van Hees

De Denen gaan over de wind, de Duitsers zijn leider op het gebied van zon. Waarom zou Nederland geen voortrekker zijn in energie uit water. De start-up Bluerise zet temperatuurverschillen in water om in energie door middel van Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC).

“In de grenzeloze oceaan kan je een oneindigheid aan energie opvangen, met op papier veel meer potentie dan bijvoorbeeld windenergie, wat een afgeleide is van warmteverschillen op water,” vertelt oceaan-expert Remi Blokker, CEO van Bluerise.

Bluerise is een duurzame start-up bij YES!Delft, het Delftse ondernemerscentrum waar startende ondernemingen als Bluerise, Windchallenge en Greenmotion Technologies zich kunnen ontwikkelen. YES!Delft biedt steun bij bijvoorbeeld het aanvragen van patenten certificering en algemene voorzieningen.

Jules Verne

“Stel je de oceaan voor als een groot zonnepaneel. Het gehele oppervlak wordt verwarmd door de zon, waardoor je een warme laag krijgt, terwijl de onderste laag koud blijft,” legt Blokker uit.

Ocean Thermal Energy Conversion is een bestaande techniek om energie op te wekken uit de warmteverschillen in zeewater. Jules Verne heeft het principe van OTEC in 1861 al beschreven in zijn ’20.000 mijl onder zee’. Met uitzondering van een korte opleving tijdens de oliecrises in de jaren 70 is de techniek nooit echt doorgebroken.

“In de tropen zijn de condities het meest geschikt, omdat de temperatuurverschillen daar het grootst zijn. We hebben minstens 20 graden verschil nodig tussen koud en warm water.” Een groot voordeel van de techniek is dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zonne-energie, dag en nacht een constante hoeveelheid energie wordt opgewekt.

Daarnaast kan het opgepompte koude water middels een aanverwante techniek, Sea Water Air Conditioning (SWAC), ook direct gebruikt worden als koeling voor gebouwen. Dit bespaart tot 90 procent op de energie nodig voor koeling. Om dat in perspectief te plaatsen: koeling is in warme gebieden vaak 24/7 nodig, en dus 60 tot 70 procent van de elektriciteitsrekening uitmaken.

Ecopark Curaçao

Op dit moment staat OTEC op de drempel van een florissante toekomst in de Cariben. “Alle eilanden zijn op zoek naar iets nieuws om de kostbare olie-energie mee te vervangen,” aldus Blokker. Bluerise lift mee op de golf. In Curaçao is de Delftse start-up bezig een pilotinstallatie te bouwen van 100 kW.

Een team studenten van de TU Delft heeft in 2011 een ontwerpwedstrijd van de TU Delft gewonnen voor een Ecopark op Curaçao Airport. Het Ecopark maakt gebruikt van het koude oceaanwater voor een reeks toepassingen, zoals bijvoorbeeld agricultuur, aquacultuur en algenkweek. Ook de pilotinstallatie van Bluerise heeft een plek op het Ecopark en zal het van energie voorzien.

Het innovatieve Ecopark op Curaçao Airport fungeert tevens als knowledgehub voor hernieuwbare energie voor de andere Caribische eilanden. Een ander project op het vliegveld is de zogeheten Space Port die in de behoefte naar ruimtevaarten zal voorzien. Doutzen Kroes is al eigenaar van een kaartje voor een ruimtevaart, die gepland staat in 2014.

Wat is het beeld voor de toekomst? “Ik zou wel heel blij zijn als we een drijvende 10 MW OTEC-installatie ergens hebben liggen. Dit is nu nog een verrewegplaatje, maar we verwachten dat dit binnen 10 jaar realiteit zal zijn.”

Foto: Travelling Pooh

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Cato van Hees

Cato is redacteur bij DuurzaamBedrijfsleven.nl. Duurzaamheid wordt steeds onmisbaarder in onze economie. Door het schrijven van zeer uiteenlopende artikelen, wordt het een breed en tastbaar onderwerp en zijn vooruitstrevende organisaties te onderscheiden. Het is een ontwikkeling van het bedrijfsleven waar ik als recent afgestudeerde actief in wil deelnemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie