Kosten energieopslag tegen 2020 gehalveerd

Kosten energieopslag tegen 2020 gehalveerd

04-02-2013 15:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volgens onderzoek wordt energieopslag een stuk goedkoper. Dit kan grote  gevolgen hebben voor de opmars van duurzame energie.

Windmolens en zonnepanelen produceren op winderige en zonnige dagen vaak overschotten die verloren gaan, terwijl er op mindere dagen een tekort is. Energieopslag verhelpt dit probleem door elektriciteit van piekmomenten op te slaan voor dalmomenten. Dat is op dit moment echter nog te duur om op grote schaal in toe te passen.

Daar kan voor het eind van dit decennium verandering in komen, blijkt uit onderzoek van consultant MarchMent Hill.

Grote daling, nog grotere stijging

Volgens schattingen van het consultancybureau daalt in het meest gunstige scenario de kostprijs voor het opslaan van energie van €654 (800 Australische dollars)  per kilowattuur op dit moment naar €231 in 2020. De pessimistische schatting gaat uit van ongeveer €500 per kilowattuur en een conservatieve prognose legt de prijs op €415. De industrie beweert de klus zelfs te kunnen klaren voor €192.

Terwijl de kosten flink dalen, zal de industrie voor energieopslag met een factor twee stijgen. Zo staat in Australië op dit moment voor 500 megawatt aan energieopslag, maar zal dat naar verwachting in 2020 ruim het dubbele zijn.

Goedkopere technologie

Volgens het onderzoek gaat een breed spectrum aan technologieën goedkoper worden. Zelfs kostenreducties van meer dan 50 procent zijn mogelijk. Bijvoorbeeld voor lithium-ion batterijen en energieopslag met water en perslucht.

“Hoewel het gebruik van opslag nog niet wijd verspreid zal zijn voor het eind van dit decennium, gaan de veranderingen en hervormingen in energiesystemen altijd heel langzaam,” staat in het rapport.

Bron: Cleantechnica

Foto: A.Armstrong

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie