Daling kosten zonnepanelen zet door tot 2015

Daling kosten zonnepanelen zet door tot 2015

05-02-2013 11:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Tot 2015 zullen de productiekosten van Chinese zonnepanelen met nog eens 30 procent afnemen. De bodem is dan bereikt.

Sinds 2009 zijn de productiekosten van zonnepanelen al gehalveerd, en dankzij de groeiende expertise van Chinese producenten komt er nog geen einde aan deze kostendaling. De komende twee jaar verwacht onderzoeksbureau GTM Research nog een daling van 30 procent.

In 2015 zullen de productiekosten volgens het bureau op $0,42 (€0,31) per watt liggen; in 2009 was dit nog $1,29 (€0,95) per watt. De continue kostendaling is te danken aan innovaties van Chinese fabrikanten als Jinko, Yingli, Trina en Renesola. Op dit moment zijn ze bezig met het toepassen van onder andere nieuwe zaagtechnieken en het ontwikkelen van frameloze modulen.

Installatiekosten

“Het is duidelijk dat de kostenbesparingen vergeleken met de afgelopen jaren minder groot zullen zijn,” aldus Shayle Kann van GTM Research. “Maar we zien nog steeds mogelijkheden voor significante besparingen.” Na 2015 valt er echter weinig kostenbesparing op de productie meer te behalen, verwacht GTM Research. Bedrijven kunnen na 2015 nog wel winst halen door de installatiekosten te drukken.

Bron: Greentech Media

Foto: UNDP

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie