'Subsidies fossiele brandstof verstoren markt'

'Subsidies fossiele brandstof verstoren markt'

05-02-2013 14:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Hoewel overheden groene energie subsidiëren, gaven ze in 2011 met $523 mrd (€387 mrd) nog veel meer subsidie aan grijze energie.

Dat zegt Fatih Birol, hoofd econoom van de International Energy Agency (IEA). De subsidies komen neer op een perverse prikkel van $110 per ton uitgestoten CO2. Dit staat in schril contrast met de $10 aan belasting die bedrijven in 2011 via bijvoorbeeld het Europese Emission Trading System (ETS) moesten betalen. Netto kríjgen bedrijven dus $100 per ton CO2.

“Met de subsidies voor fossiele brandstof is er geen kans voor hernieuwbare energie om te concurreren met kolen, olie en gas. De subsidies maken die kunstmatig goedkoop,” zegt Birol.

De politiek is het grootste obstakel

Volgens de econoom is de politiek het grootste obstakel voor de overstap op duurzame energie.  Birol denkt dat overheden nog onvoorspelbaarder zijn als de wind, die soms wel waait en soms niet. “Als overheden net zo voorspelbaar zouden zijn als wind, winnen we dit spel.”

Voorstanders van subsidie voor fossiele brandstoffen beweren dat het geld voor het grootste gedeelte naar armen in ontwikkelingslanden gaat. Echter “analyse toont aan dat slechts 8 procent van de $523 mrd naar 20 procent van de laagste inkomens gaat. Het helpt de ontwikkeling dus niet,” redeneert Birol.

Daarnaast steunen ook rijke landen grijze energie. Zelfs in Groot-Brittannië, waar sterk wordt ingezet op duurzame energie, ontvingen olie- en gasbedrijven onlangs £1 mrd  (€1,17 mrd) aan subsidie.

Foto: Glasseyes views 

Bron: Businessgreen

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie