Tweewiekige windmolen uit Hengelo 40 procent goedkoper

24-09-2015 10:04 | Door: Thijs ten Brinck

Het Hengelose bedrijf 2-B Energy heeft een offshore-windturbine ontwikkeld die twee bladen heeft in plaats van drie. Dankzij minder onderdelen en eenvoudiger onderhoud is de molen goedkoper.

In de Groningse Eemshaven bouwt 2-B Energy momenteel zijn eerste prototype. De innovatieve testwindmolen, met een vermogen van 6 megawatt, moet wind op zee goedkoper maken. Windpark Growind, waar de 2-B Energy-turbine wordt gebouwd, twittert de afgelopen dagen de voortgang.

Veel verschillende innovaties

De vernieuwende windturbine heeft niet drie maar twee bladen, die in lijn met elkaar liggen. Herbert Peels, CEO van 2-B Energy, op de site van investeringsmaatschappij PPM Oost: “Dat scheelt niet alleen letterlijk een blad, maar ook een hoop techniek en onderdelen. Verder is onze mast een stuk lichter dan normaal, wat ook weer voordelen biedt.”

Die mast is ook anders dan die van andere turbines. De vakwerktoren lijkt op de masten die stroomkabels in het landschap dragen. De lichte, open toren laat de wind door naar de twee wieken, die in tegenstelling tot bij conventionele windmolens ‘achter’ de toren draaien. Peels: “Wij staan met de rug in de wind en laten de turbine de wind volgen, waardoor we net iets meer rendement dan andere turbines halen. Ook weer zo’n klein element.”

Als de twee wieken in de horizontale stand staan kan er bovendien een helikopter boven op de turbine landen. Dat maakt reparatie- en onderhoudswerk op zee volgens de ontwikkelaar eenvoudiger en goedkoper.

PPM Oost, Shell en de Franse investeerder Truffle Capital staken begin 2014 € 25 mln in de ontwikkeling van de innovatieve windmolen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Growind, PPM Oost 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie