Wind goedkoper dan fossiel in kolenland Australië

Wind goedkoper dan fossiel in kolenland Australië

07-02-2013 11:09 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Energie opgewekt door nieuwe windmolens is in Australië voordeliger dan energie van nieuwe kolencentrales.

Dat wijst een analyse van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) uit. Windenergie afkomstig van een nieuw windmolenpark kost $83 (€61) per megawattuur, zonder subsidies. Elektriciteit die wordt opgewekt door een nieuwe kolen- of gascentrale, kost respectievelijk $147 (€109) en $120 (€89) per megawattuur.

In de prijs van de energie uit kolen- en gascentrales, zijn ook de kosten berekend die er betaald moeten worden vanwege de CO2-uitstoot. Maar zelfs wanneer deze CO2-prijzen er af worden getrokken blijkt dat windenergie nog steeds 14 tot 18 procent goedkoper is.

Kolenland Australië

“Het idee dat fossiele energie goedkoop is en hernieuwbare energie duur, is verouderd,” zegt Michael Liebreich van BNEF. “Het feit dat windenergie goedkoper is dan kolen en gas, in een land met een van de beste fossiele brandstofbronnen ter wereld, laat zien dat schone energie een game changer is en de economie van de energiesystemen op zijn kop zet.”

Sinds 2011 zijn de kosten voor het opwekken van windenergie met 10 procent gedaald, terwijl de kosten van zonnepanelen met 29 procent daalden. Hernieuwbare energie zal alleen maar goedkoper worden in Australië, aldus BNEF. De kosten van fossiele energie zal daarentegen groeien, onder andere door de hoge financieringskosten.

De kans is daardoor klein dat er nieuwe kolencentrales in Australië worden gebouwd, terwijl het land de tweede grootste kolenexporteur ter wereld is. Kredietverstrekkers staan niet meer in de rij om in nieuwe centrales te investeren. En als ze al willen, vragen ze een hoge risicopremie vanwege reputatieschade.

Bron: Bloomberg

Foto: Anhgemus Dinh

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie