VS halen uit naar Chinese steun zonnepanelen

VS halen uit naar Chinese steun zonnepanelen

18-05-2012 19:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Om een einde te maken aan het verkopen van zonnepanelen beneden de kostprijs, leggen de Verenigde Staten importheffingen van 31 tot 250 procent op Chinese zonnepanelen. De heffing leidde tot gemengde gevoelens.

De actie van de VS komt na een klacht van de Amerikaanse dochter van het Duitse SolarWorld. Het bedrijf had geklaagd dat Chinese zonnepanelenfabrikanten oneerlijke overheidssteun ontvangen, waardoor ze hun panelen spotgoedkoop op de markt kunnen aanbieden. Deze verstoring van de marktwerking heeft al diverse Amerikaanse en Europese spelers in de problemen gebracht. Chinese bedrijven beheersen inmiddels 60 procent van de wereldmarkt.

“De Amerikaanse overheid heeft erkend dat Chinese subsidies de markt voor zonne-energie vernietigen en banen in gevaar brengen,” zei Gordon Brinser, CEO van de Amerikaanse tak van SolarWorld.

De VS zullen in oktober de definitieve hoogte van de heffing vaststellen, maar deze zal voor de grootste Chinese fabrikanten zoals Suntech Power en Trina Solar op 31 procent komen te liggen. De maatregel zal met terugwerkende kracht gelden tot 90 dagen voor de uitspraak van gisteren.

Gemengde gevoelens

Hoewel de uitspraak op instemming kon rekenen van Amerikaanse bedrijven, uitten diverse partijen ook zorgen. Hogere tarieven betekenen hogere kosten, waardoor de vraag naar zonnepanelen zou kunnen inzakken.

De Chinese zonnesector reageerde geprikkeld. “Deze heffing reflecteert niet de werkelijkheid van een zeer competitieve, globale zonne-energiesector,” zei Andrew Beebe, woordvoerder bij Suntech. De Amerikaanse heffing zou kunnen leiden tot vergelding uit China met vergelijkbare importbelastingen, wat zou kunnen leiden tot een handelsoorlog.

Bron: Reuters

Foto: Cliff

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie