Overname Nuon leidt tot politieke rel in Zweden

Overname Nuon leidt tot politieke rel in Zweden

08-02-2013 14:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De overname van Nuon door het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft tot een politieke rel geleid, nu bekend is dat er €3,5 mrd teveel is betaald.

De Zweedse ex-minister van Economische Zaken Maud Olofsson heeft dit tegenover de Zweedse krant Svenska Dagbladet bevestigd. Nuon werd in 2009 door het staatsbedrijf voor €10 mrd overgenomen; €3,5 mrd te veel. Olofsson stelt de Vattenfall-directie tijdig gewaarschuwd te hebben, maar ging desondanks akkoord met de overname.

De Zweedse Milieupartij (MP) heeft Olofsson daarop meteen aangeklaagd bij de parlementaire grondwetscommissie die het handelen van de regering moet onderzoeken. De Sociaaldemocraten gaan er vanuit dat de Zweedse premier Reinfeldt en de minister van Financiën, Borg, eveneens van de overmatige aankoopprijs geweten moeten hebben en daarom medeverantwoordelijk zijn.

Vattenfall minder winstgevend

De overname van Nuon is de grootste transactie uit de Zweedse geschiedenis. Sinds de overname heeft Vattenfall €1,6 mrd afgeschreven op Nuon. De winst daalde in de periode 2010/2011 met 33,3 procent.

Vattenfall is in Europa een van de grootste uitstoters van schadelijke broeikasgassen. Het energiebedrijf is actief in negen Europese landen. Het heeft een totale elektriciteitscapaciteit van 38 gigawatt, waarvan bijna de helft fossiel is. In Nederland is van de geïnstalleerde elektriciteitcapaciteit van totaal 4000 megawatt in 2011 maar liefst 92 procent fossiel.

Bron: Trouw

Foto: Robin Wood

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie