Utrechtse brandstofcel maakt stroom en warmte uit aardgas

badkamer

29-09-2015 12:26 | Door: Thijs ten Brinck

De Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex heeft bij een van zijn huurders een brandstofcel geïnstalleerd die uiterst efficiënt warmte en elektriciteit maakt uit aardgas.

De brandstofcel, gemaakt door Nefit Bosch, zet aardgas bij een temperatuur van 800 graden Celsius om in waterstof en zuivert het gas. Uit de waterstof maakt het systeem elektriciteit en warmte voor douche en ruimteverwarming.

brandstofcel

De brandstofcel heeft een totaalrendement van ruim 90 procent en kan de bewoners, die de installatie op proef cadeau hebben gekregen, op jaarbasis tot € 750 besparen.

De brandstofcel verdient zich in deze fase nog niet terug. Persvoorlichter Jan Blom van Nefit Bosch bij Energeia: "Dit is het tussenstadium tussen de experimenten in het lab en het seriematig produceren voor de markt."

Praktische primeur

De brandstofcel van Nefit maakt 0,7 kilowatt elektriciteit en net zoveel warmte uit de aanvoer van 1,5 kilowatt aan aardgas. Daarmee is het volgens Nefit een primeur.

Op Ameland draaien sinds eind vorig jaar 45 grotere brandstofcellen op aardgas. Deze Bluegen-installaties hebben vergelijkbare techniek maar produceren meer elektriciteit en alleen warm tapwater. Daarmee sluiten ze minder goed aan bij de energiebehoeften van individuele huishoudens.

De brandstofcel van Nefit Bosch kan niet helemaal uit, maar de cel kan zijn vermogen wel met ongeveer een derde reduceren. Ook dankzij twee aparte buffervaten voor warm tapwater en ruimteverwarming biedt de installatie redelijk veel flexibiliteit.    

De brandstofcel in Utrecht is onderdeel van het Europese onderzoeksproject Enefield. In dit programma zullen verspreid over elf landen 1.000 brandstofcellen worden geïnstalleerd, om ervaring op te doen met de technologie.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Energeia, Bo-ex, Enefield | Foto1: Jeremy Levine, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) | Foto2: Bo-ex

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie