Bordeaux met megazonnepark goedkoper uit dan met kernenergie

bordeaux

29-09-2015 16:09 | Door: Thijs ten Brinck

De Franse ontwikkelaar Neoen heeft in Frankrijk een 300 megawatt groot zonnepark aangesloten op het elektriciteitsnet. De duurzame energiecentrale produceert jaarlijks genoeg stroom voor alle inwoners van Bordeaux.

De 300 megawatt aan zonnepanelen zullen in het zonnige zuidwesten van Frankrijk jaarlijks evenveel duurzame elektriciteit produceren als 250.000 Fransen jaarlijks verbruiken.

zonnepanelen

Het zonnepark is volgens PV-Tech het grootste zonnepark van Europa. De opgewekte stroom is bovendien goedkoper dan die uit een nieuwe kerncentrale.

“We leveren onder de prijs van nieuwe kerncentrales in Groot-Brittannië”, zei Xavier Barbaro, CEO van Neoen, bij de start van de bouw tegen Reuters. “Vijf jaar geleden had niemand gedacht dat dit voor 2020 al mogelijk zou zijn.”

€ 105 per megawatt

Tien maanden later en een investering van € 360 mln verder levert het zonnepark zijn eerste duurzame stroom.

Neoen heeft met de Franse energiemaatschappij EDF een power purchase agreement gesloten voor de volle opbrengst van het zonnepark. Onder het leveringscontract neemt EDF twintig jaar lang zonnestroom af voor € 105 per megawatt. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: PV Tech, Reueters, Neoen | Foto: Geoffroy Groult (header) & Activ Solar (side), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie