Britse ontwikkelaar mikt op € 125 per megawattuur getijdenstroom

cardiff

01-10-2015 09:59 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse bedrijf Tidal Lagoon Power ontwikkelt grote getijdencentrales. Het nieuwste project zal, bij goedkeuring, duurzame stroom leveren voor € 120 tot € 130 per megawattuur.

Tidal Lagoon Power is van plan bij Wales, voor de kust van Cardiff, een grote ringdam te bouwen. Daarin komen 90 getijdenturbines, die volgens Bloomberg samen £ 1,75 mrd (€ 2,4 mrd) kosten.

Daarmee zou Tidal Lagoon dankzij schaalvoordelen en leereffecten duurzame stroom kunnen produceren voor € 100 euro minder dan het eerste project van het bedrijf in Swansea Bay.  

“We weten precies hoeveel het water op welk moment zal stijgen en dalen. Het effect van de dans tussen de aarde en de maan is volledig bekend”, zegt Mark Shorrock, CEO van Tidal Lagoon. Bloomberg sprak de topman bij de opening van een nieuw onderzoekscentrum van General Electric in Berlijn. GE levert de turbines voor het Swansea Bay project.

Swansea Bay

Tidal Lagoon kreeg eerder dit jaar de goedkeuring van de Britse overheid voor het project Swansea Bay. Deze getijdencentrale krijgt een opwekvermogen van 320 megawatt en gaat stroom produceren voor € 225 per megawatt. In dit project gaat de ontwikkelaar uit van 16 turbines.

De grotere getijdendam bij Cardiff zou 70 vierkante kilometer aan wateroppervlak insluiten, in een getijdengebied met een verschil van 9 meter tussen eb en vloed. Uit dit hoogteverschil denkt Tidal Lagoon 14 uur per dag stroom op te wekken. De turbines krijgen samen een piekvermogen van maximaal 2,8 gigawatt.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Bloomberg, Tidal Energy Today | Foto: Ben Salter, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie