Onder leiding van VS en China 20% groei windenergie

Onder leiding van VS en China 20% groei windenergie

12-02-2013 11:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wereldwijd is windenergie in 2012 met 20 procent toegenomen, tot een totaal geïnstalleerd vermogen van 282 gigawatt.

Een rapport van de Global Wind Energy Counsil (GWEC) laat zien dat in 2012 wereldwijd bijna 45 gigawatt aan windenergie werd geïnstalleerd. Dit is meer dan in jaren daarvoor: van 2009 tot en met 2011 werd er jaarlijks rond de 40 gigawatt gebouwd.

De Verenigde Staten en China gingen in 2012 aan de leiding met elk ongeveer 13 gigawatt aan nieuw geïnstalleerd vermogen. Alle EU-landen samen haalden bijna 11,6 gigawatt. Opvallend is dat China in 2012 minder installeerde dan in 2011 en de VS juist meer. Ook de EU-landen bouwden meer in 2012 dan in 2011, hoewel ze hun doelstellingen niet haalden. Nederland heeft op het moment 2,4 gigawatt opgesteld.

Positieve vooruitzichten

Doordat er in de VS sprake was van een einde aan belastingvoordelen, werd 8 van de 13 gigawatt in het laatste kwartaal van 2012 geïnstalleerd. Uiteindelijk is het belastingvoordeel toch niet afgeschaft, waardoor het volgens de GWEC onwaarschijnlijk is dat er in 2013 een grote dip zal plaatsvinden.

Volgens de GWEC zijn de vooruitzichten voor de Europese markt vanwege de crisis onzeker, maar zorgen de doelstellingen van de Europese Unie wel voor de nodige stabiliteit.

Zonne-energie

Ook uit de zonne-energiemarkt komen positieve geluiden: in 2012 werd de mijlpaal van 100 gigawatt aan wereldwijd geïnstalleerd vermogen bereikt. De laatste jaren liet zonne-energie een spectaculaire groei zien: in 2010 bedroeg het totaal geïnstalleerd vermogen nog maar 40 gigawatt.

Bron: The Guardian

Foto: Mooste

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie