'Onbeperkt salderen vanaf juli mogelijk'

'Onbeperkt salderen vanaf juli mogelijk'

12-02-2013 17:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het wordt voor consumenten, scholen en woningcorporaties aantrekkelijker om zelf stroom op te wekken, nu zij binnenkort onbeperkt mogen salderen.

Afnemers die zelf duurzame elektriciteit genereren, kunnen die stroom voortaan onbeperkt verrekenen met het eigen verbruik, het zogeheten salderen. Het wetsvoorstel is mede op initiatief van SP-Kamerlid Paulus Jansen opgesteld. “Dit wetsvoorstel gaat het zeker halen,” aldus Jansen in een reactie. In het voorstel wordt alleen gesproken over saldering achter de meter.

De nieuwe regels gaan, wanneer aangenomen, op 1 juli in en zijn alleen geldig voor niet-bedrijfsmatige kleinverbruikers, zoals scholen, woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaars. Salderen-op-afstand, het verrekenen van stroom die niet opgewekt is op het eigen terrein, wordt later behandeld. “In het regeerakkoord is daar wel een bepaalde korting voor afgesproken, maar daar komt nog een apart voorstel over naar de Tweede Kamer.”

Salderen

Op dit moment is salderen tot 5000 kilowattuur al mogelijk. Dit betekent dat leveranciers verplicht zijn zelf-opgewekte elektriciteit die aan het net wordt teruggeleverd tot 5000 kilowattuur in mindering te brengen op de elektriciteit die van het net wordt afgenomen.

Maar wanneer bijvoorbeeld een school of woningcorporatie meerdere zonnepanelen installeert, raakt deze al snel boven de salderingsgrens. Sommige leveranciers kiezen er dan voor klanten onbeperkt te laten salderen: ook boven de 5000 kilowattuur verrekenen ze opgewekte stroom 1-op-1 met afgenomen stroom.

Daar zijn ze echter niet verplicht toe. Leveranciers kunnen er ook voor kiezen een vergoeding te betalen voor de stroom boven de 5000-grens. In veel gevallen is deze prijs echter dusdanig laag dat het installeren van meerdere zonnepanelen voor bijvoorbeeld scholen en woningcorporaties niet interessant is.

Foto: Nuon via Flickr.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie