Duits aardwarmteproject 14 jaar eerder dan gedacht break-even

bavaria

01-10-2015 14:32 | Door: Thijs ten Brinck

Het geothermieproject in Unterschleißheim, nabij München, haalt warmte van 2 kilometer diep en voorziet 4.000 gebouwen van duurzame warmte. Jaarlijks voorkomt de installatie 8.500 ton CO2-uitstoot.

Toen de geothermiebron in 2003 aan het warmtenet van de Duitse gemeente begon te leveren, rekende de eigenaar GTU Geothermie Unterschleißheim erop pas in 2028 uit de kosten te zijn.

Twaalf jaar later maakt het gemeentelijk energiebedrijf van de Beierse stad bekend nu al winst te draaien, veertien jaar eerder dan verwacht.

“Deze stad bewijst dat zelfs de eerste die een nieuwe technologie durft te investeren aantrekkelijke rendementen kan behalen”, zegt Erwin Knapek, voorzitter van het Wirtschaftsforums Geothermie. “Heet water is geld waard, en het bespaart 120 tankwagens stookolie per jaar. Ik ben verheugd dat dit pionierende project nu ook financieel een succes is.”

Eerste van twintig

Het aardwarmtebedrijf van Unterschleißheim haalt water van 80 graden Celsius van 2.000 meter uit de bodem. Via een 17-kilometerlange geïsoleerde pijpleiding krijgen 3.700 woningen en 230 andere gebouwen hernieuwbare warmte. De installatie heeft een capaciteit van 33,5 megawatt aan warmte.

In de omgeving van München zijn sinds de opening van het aardwarmteproject in Unterschleißheim, nog negentien vergelijkbare geothermieprojecten gerealiseerd. De meesten zijn, net zoals in Unterschleißheim, gerealiseerd door gemeentelijke warmtebedrijven met een lange investeringshorizon. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ZFK.de | Foto: Golf Resort Achental Team, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie