Extra rendement voor omwonenden in crowdfunding Eneco-windpark

windpark

02-10-2015 13:43 | Door: Thijs ten Brinck

Energiebedrijf Eneco hoopt in België een windpark op land te bouwen. Geïnteresseerden kunnen mee-investeren. Mensen die in de buurt wonen, krijgen 1 procent extra rendement.

Bij het Waalse dorp Boneffe wil Eneco twaalf windturbines bouwen. Het geplande park zal bij oplevering 77,5 gigawattuur per jaar leveren, evenveel als 20.000 duizend Belgische huishoudens jaarlijks aan stroom verbruiken.

Eneco geeft burgers de kans om via het crowdfundingplatform MyMicroInvest tot € 1.000 mee te investeren in het project, het maximum onder de Belgische wetgeving voor dergelijke campagnes. Crowdfunders krijgen op de investering een vast rendement van 5 procent, bij een looptijd van tien jaar.

Medewerking omwonenden

Aan bewoners van de omliggende gemeentes Eghezée, Orp Jauche en Ramillies biedt Eneco een rendement van 6 procent. “Bovendien krijgen zij twee weken voorrang om zich in te schrijven", zegt Miguel de Schaetzen, afgevaardigd bestuurder van Eneco Wind Belgium, in De Standaard.

De vergeven vergunning voor het geplande windpark bij Boneffe is door de Belgische Raad van State twee keer vernietigd. Eneco wil via de crowdfundingcampagne aantonen dat omwonenden wel degelijk interesse hebben in het windpark. Het zal nog zeker twee jaar duren eer er een nieuwe vergunning voor het project is afgegeven.

Binnen de crowdfundingcampagne wil Eneco maximaal € 300.000 ophalen. Daarvan is twee dagen na opening al 10 procent binnen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: De Standaard, Eneco | Foto: Eneco

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie