Rode en groene zonnecellen kleuren gebouwen

Rode en groene zonnecellen kleuren gebouwen

14-02-2013 14:44 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een gebouw ván zonnepanelen in plaats van mét zonnepanelen. Een Brits bedrijf ontwikkelt glas met doorschijnende zonnecellen om dit mogelijk te maken.

Oxford Photovoltaics, een spin-off van de University of Oxford, maakt glas waarin transparante zonnecellen zijn verwerkt. Dankzij een externe partij die £2 mln (€1,5 mln) in het bedrijf investeert kan het bedrijf nu serieuze stappen maken. Door de investering kan extra personeel worden aangenomen en wordt er een volwaardige fabriek gebouwd.

Kevin Arthur, CEO en oprichter van het Britse bedrijf, gelooft in zijn product. “Wanneer je besluit een gebouw uit glas te bouwen, dan heb je ook besloten om voor het glas te betalen. Als je ons glas gebruikt, voeg je maar kleine extra kosten toe.” In Groot-Brittannië kost glas per vierkante meter tussen de £600 (€695) en £1000 (€1160). Het glas met de transparante zonnecellen is 10 procent duurder.

Kleuren

Het glas van Oxford Photovoltaic bestaat uit normaal glas, met daarop een drie micrometer dunne laag transparante zonnecellen. Deze laag heeft een rendement van 12 procent. De opgewekte elektriciteit kan aan het elektriciteitsnetwerk worden toegevoegd, of voor het gebouw zelf worden gebruikt. Het bedrijf richt zich niet alleen op nieuwbouw, maar ook restauratie.

Het speciale glas kan in alle mogelijke kleuren worden gemaakt, waardoor het commercieel aantrekkelijker is. De verschillende kleuren hebben echter wel gevolgen voor de efficiëntie van de zonnecellen. Arthur: “Zwartkleurige hebben een hele hoge efficiënte, groene en rode zijn vrij goed, maar blauwkleurige zijn minder goed.”

Bron: Business Green

Foto: Bo Nielsen

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie