370 meter hoge kerstboom 40 procent goedkoper met led

kerst

02-10-2015 15:12 | Door: Thijs ten Brinck

De ‘grootste kerstboom ter wereld’ staat sinds 1992 in Nederland. Vanaf deze kerst is de zendmastkerstboom bij IJsselstein in Utrecht duurzaam verlicht met led-lampen.

Op 12 december ontsteekt de Stichting Kerstboom 128 energiebesparende led-lampen in de radiozendmast bij IJsselstein.

De 372-meterhoge Gerbrandytoren is dan omgetoverd tot een gigantische kerstboom, die bij goed weer van tot wel 30 kilometer is te zien.

Goedkoper en duurzamer

Sinds 1992 is de zendmastkerstboom achttien keer ontstoken. De initiatiefnemers kregen de sponsoring niet in alle jaren rond.

“Er werd gezegd ‘er is elk jaar wat met de kerstboom’”, zegt interim-voorzitter Roel de Vries op de site Zenderstreeknieuws. “Nu geen gezeur meer. Sinds dit bestuur drie jaar geleden aantrad, zijn er stappen genomen en gaan we ook naar een duurzame toekomst: elk jaar branden de lichtjes.”

Met een nieuwe set led-lampen, die 15 jaar mee moeten gaan, en vernieuwde ophangsystemen verwacht de organisatie de komende jaren 40 procent goedkoper uit te zijn.

De kerstboom blijft branden tot 6 januari 2016.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Stichting Kerstboom, Zenderstreeknieuws | Foto: N i c o l a (Header), via Flickr Creative Commons & Gouwenaar, via WikiMedia (Cropped by Duurzaambedrijflseven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie