Noordelijke provincies verlengen duurzame asbestsanering

boerenbedrijf

02-10-2015 18:42 | Door: Thijs ten Brinck

De provincies Friesland, Groningen en Drenthe zetten de subsidieregeling om asbestdaken te saneren en tegelijkertijd duurzame energie op te wekken voort.

Friese, Drentse en Groningse boeren kunnen nog een jaar langer profiteren van de actie Asbest eraf, zonnepanelen erop.

asbest

Die regeling heeft in de afgelopen jaren enkele megawatts aan nieuwe zonnepaneleninstallaties opgeleverd.

Nadat Drenthe en Groningen in september hebben aangekondigd de subsidieregeling te verlengen, houdt nu ook de Provincie Friesland het stimuleringsaanbod om asbestplaten te vervangen door duurzame energieopwekkende daken een jaar langer in stand.

Asbestsanering

Asbesthoudende daken zijn vanaf 2024 verboden. Om de bestaande asbestdaken op boerenbedrijven versneld te saneren, stelden de rijksoverheid en verschillende provincies in 2013 subsidie beschikbaar. Hiermee konden boeren asbest van het dak halen en tijdens de renovatie direct zonnepanelen plaatsen.

Nog niet alle beschikbaar gestelde subsidie is opgebruikt. De noordelijke provincies houden de regeling daarom nog een jaar extra open. In Friesland moet de regeling in totaal 5 megawatt aan zonnepanelen opleveren. 

Vanaf minimaal 250 vierkante meter asbestdak komen bedrijven in aanmerking voor € 4,5 tegemoetkoming per vierkante meter. De maximale subsidie per aanvraag is € 15.000.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Asbest eraf | Foto: David van der Mark (header) & TijsB (side), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

 

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie