Energieopwekkende polder maakt waterbeheer energieneutraal

sluizen

06-10-2015 10:22 | Door: Thijs ten Brinck

Het concept Smart Polder van ingenieursbureau IF Technology uit Arnhem wekt duurzame koude en warmte op bij gemalen, sluizen en andere waterbeheersystemen.

Bodemenergie-expert IF Technology heeft een integraal systeem voor oppervlaktewaterbeheer ontwikkeld. Het concept Smartpolder onttrekt naar behoefte warmte of koude uit de miljoenen kubieke meters water die gemalen dagelijks verpompen.

Tijdens de uitreiking van de Jan Terlouw Innovatieprijs is Smartpolder is verkozen tot het meest innovatieve duurzame concept uit Oost-Nederland.

WKO opladen

Gekoppeld aan een warmtekoudeopslagsysteem (WKO) biedt het concept volgens IF Technologie extra voordelen. Een WKO zou tijdens de zomer met warm oppervlakte water kunnen ‘opladen’ voor de winter.

IF Technology stelt dat het gebruik van warmte en koude het stroomverbruik van gemalen kan compenseren en het waterbeheer energieneutraal kan maken.

Voor het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam en het Hoogheemraadschap Delfland rekende IF Technology voor dat een Smartpolder-systeem zich binnen acht jaar zal terugverdienen.

Met alleen in Nederland al 5.000 energie-intensieve gemalen heeft het concept een groot toepassingspotentieel. Ook de Delftse start-up Peeeks wil deze gemalen via slimme vraagsturing duurzamer maken.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Kiemt, Omroep  Gelderland, IF Technology | Foto: bertknot, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie