‘Voedselbank’ voor energie zoekt energiebesparende donaties

bevroren ruit

06-10-2015 18:08 | Door: Thijs ten Brinck

De Energiebank ondersteunt huishoudens bij het betalen van de energierekeningen, en helpt mensen structureel stroom en gas te besparen. Netbeheerbedrijf Alliander is een van de initiatiefnemers.

Volgens de Stichting Energiebank Nederland hebben 750.000 Nederlandse huishoudens moeite met het betalen van de energierekeningen.

De Energiebank komt deze huishoudens tegemoet in het beschikbaar houden van elektriciteit en warmte, door tijdelijk korting te bieden op de rekeningen. Net zoals de voedselbank voorziet de Energiebank zo in een eerste levensbehoefte.

Netbeheerbedrijf Alliander, de gemeente Arnhem en de maatschappelijke organisatie Rijnstad bieden de ondersteuning in eerste instantie alleen aan in de omgeving van Arnhem. De partijen streven uiteindelijk naar landelijke dekking.

De stichting werkt samen met Humanitas voor de selectie van deelnemers. Alliander bemiddelt met energieleveranciers om de korting direct op de energienota door te berekenen.

Bewustwording en besparing

Voor de ondersteuning van mensen die leven in energiearmoede is de Stichting Energiebank Nederland afhankelijk van donaties van bedrijven en particulieren. Dat kan simpelweg een geldbedrag zijn om een afsluiting van gas of elektriciteit op korte termijn te voorkomen, maar de energiebank vraagt ook om donaties in de vorm van kilowatturen, producten, expertise en tijd.

Vrijwilligers kunnen andere mensen bijvoorbeeld leren om slimmer met energie om te gaan en zo geld over te houden. Verder roept de stichting op producten als energiezuinige lampen, tochtstrips, isolatiemateriaal, energiezuinige huishoudelijke apparaten en slimme thermostaten te doneren.

Vanaf oktober 2015 kunnen mensen bij de Energiebank terecht voor het aanbieden van en vragen naar ondersteuning rond energiegebruik. 

De basis voor de Energiebank werd in mei dit jaar gelegd tijdens de Alliander Energy Experience in samenwerking met Nudge.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Energiebank Nederland | Foto: kriimurohelisedsilmad, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie