Neerwaartse spiraal voor fossiele energie definitief ingezet

koeien wind

08-10-2015 09:15 | Door: Thijs ten Brinck

Windparken op land zijn in Denemarken, Duitsland en Groot-Brittannië nu ook zonder subsidies de voordeligste stroombron. In de Verengide Staten maken aardgasgestookte centrales steeds minder uren.

Windparken produceren in de de landen Duitsland en Groot-Brittannië de goedkoopste elektriciteit. Dat is een mijlpaal die eerder ook al in Denemarken is bereikt.

kolencentrales

Zonder subsidie zijn windmolens in deze landen nu voordeliger dan kolen of gascentrales, schrijft Bloomberg.

Groot-Brittannië overweegt bovendien om voor 2023 al zijn kolencentrales te sluiten.

Capaciteitsfactor

Windparken en zonnepanelen leveren alleen duurzame stroom als het weer geschikt is.

Voor windparken op land ligt de capaciteitsfactor meestal tussen de 25 en 40 procent, voor zonneparken een stuk lager. De capaciteitsfactor van een energiecentrale is een maat die uitdrukt hoeveel een centrale of windpark levert, uitgezet tegen het aantal uren in een jaar keer het maximum vermogen van de centrale. 

Elektriciteitscentrales op steenkool en aardgas springen aan wanneer er vraag naar stroom is. De capaciteitsfactor van deze centrales ligt in de regel boven de 70 procent.

Strijd om de draaiuren

Dankzij steeds grotere windturbines, die wind uit hoge, stabielere luchtlagen oogsten, neemt de capaciteitsfactor van windparken nog steeds toe. In de Verenigde Staten stijgt daarnaast de gemiddelde capaciteitsfactor van zonneparken, omdat ook de zuidelijke staten steeds meer investeren in zonne-energie.

Het geïnstalleerd vermogen aan wind- en zonneparken is in de Verenigde Staten in een jaar tijd zo hard gestegen dat vooral gasgestookte centrales daar last van ondervinden. Een hernieuwbare energiecentrale die er eenmaal staat, draait als het weer goed is tegen marginale kosten van nul.

Daar kan ook een gasturbine op goedkoop schaliegas niet tegenop. De capaciteitsfactor van gascentrales in de Verenigde Staten is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 8 procent gedaald naar 62 procent.

Waar eigenaren van kolen- en gascentrales bij de bouw rekenden op stabiele inkomsten moeten ze de rekensommen nu opnieuw maken tegen lagere en bovendien onvoorspelbare capaciteitsfactoren.

Nu al moeten de bouwkosten van gascentrales over veel minder draaiuren worden terugverdiend. De prijs van wind en zon daalt ondertussen alleen maar verder, waardoor ook kolencentrales op termijn de strijd zullen verliezen.   

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Bloomberg, BusinessGreen | Foto: BNEF (footer), SCA Svenska Cellulosa(header) & Emilian Robert Vicol (side) via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie