CBS: 0,09% van Nederlands elektriciteitsgebruik zonnestroom

CBS: 0,09% van Nederlands elektriciteitsgebruik zonnestroom

20-02-2013 09:20 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Slechts een duizendste van alle stroom die in Nederland wordt gebruikt, bestaat uit zonnestroom.

In 2011, zo publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs, was zonnestroom goed voor 0,09 procent van het totale elektriciteitsgebruik in Nederland. Dat totaal ligt op ruim 110 miljard kilowattuur. De totale productie van zonnestroom ligt op zo'n 100 miljoen kilowattuur, bijna acht keer zoveel als in 2001.

Het overgrote deel van de stroom die dankzij de zon wordt opgewekt in Nederland, is geen eigendom van een energiebedrijf. Liefst 91 van de 100 kilowattuur komt wel terecht op het elektriciteitsnet, maar is eigendom van bijvoorbeeld particulieren. De energiebedrijven produceren 8 kilowattuur aan zonnestroom.

Ondanks het geringe aandeel in de Nederlandse stroomvoorziening, is de totale omzet van de zonnepanelenbranche in 2010 uitgekomen op een kleine €491 mln. Dat komt voor een goed deel op het conto van de export: er werden in dat jaar bijna 6 keer zoveel panelen geëxporteerd als dat er werden geleverd aan de installateurs en particulieren in eigen land. In 2010 werkten er 622 mensen fulltime in de sector.

Bron: ANP

Foto: Y. Kanazawa via Flickr.com

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie