'Nog grotere inhaalslag voor Energieakkoord nodig'

windpark

08-10-2015 09:17 | Door: Thijs ten Brinck

De uitvoer van het Nationaal Energieakkoord verloopt moeizaam. Uit de jongste schattingen blijkt dat het aandeel duurzame energie in Nederland in 2020 nog geen 12 procent zal zijn, waar 14 procent is afgesproken.

Dat schrijft de NOS, op basis van bronnen rond de Nationale Energieverkenning 2015.

Waar het kabinet door de rechter in de door Urgenda aangespannen Klimaatzaak is verplicht juist nog meer te doen dan het Energieakkoord voorschrijft, lijken ook de reeds gemaakte afspraken volgens de bronnen van de NOS 'bij lange na' niet haalbaar.

Windparken en warmtenetten

Vooral door bezwaarprocedures voor geplande windparken op land, een van de belangrijkste peilers in het Energieakkoord, loopt de uitvoer van de plannen achter op schema. Ook de aanleg van pijleidingen voor de distributie van restwarmte uit de industrie en energiesector of duurzaam geproduceerde aardwarmte blijft achter.

Op het vlak van energiebesparing in de bebouwde omgeving, transport en de industrie zijn de vooruitzichten nog slechter. Maar net de helft van de doelstelling zou hier behaald worden.

Nationaal Energieakkoord

Het Energieakkoord is het resultaat van overleg tussen 40 organisaties die verschillende bedrijfssectoren en milieubelangen vertegenwoordigen. In 2013 resulteerde dit breed gedragen akkoord in de afspraak om in 2020 14 procent duurzame energie in de Nederlandse energiemix te garanderen.

Bij de evaluatie van vorig jaar bleek dat slechts 12,4 procent gehaald zou worden en volgens de NOS wijzen de cijfers van dit jaar op hooguit 11,9 procent.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: NOS | Foto: Floris Oosterveld, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie