Plan voor grote warmterotonde in Zuid-Holland is haalbaar

08-10-2015 09:58 | Door: Dimitri Reijerman

Het verwarmen van bedrijven en huishoudens in en rond Den Haag door middel van een reusachtige warmterotonde is financieel en technisch haalbaar. Ook de CO2-uitstoot daalt fors.

Dat concludeert de provincie Zuid-Holland samen met omliggende gemeenten en bedrijven na het doorberekenen van plannen die zijn vastgelegd in het Warmterotonde cluster West-project, zo schrijft Het Financieele Dagblad.

Volgens Han Weber, geduputeerde van Zuid-Holland, is het project niet alleen goed te financieren en technisch te realiseren, ook de CO2-reductie is fors. Bedrijven en huishoudens die van de warmterotonde gebruikmaken kunnen tot 60 procent op hun CO2-uitstoot besparen. Tot en met 2030 kan het gaan om een besparing van 580 kiloton CO2.

De warmterotonde bestaat uit pijpleidingen die de restwarmte van vuilverbrander AVR en de energiecentrales Engie en E.on op de Maasvlakte genereren. Het onder druk gebrachte kokend hete water vloeit vanuit Rotterdam naar bedrijven, waaronder kassencomplexen, en huishoudens in Den Haag en omgeving. De aanleg kost € 450 mln en kan over vijf jaar klaar zijn. Bovendien zijn er plannen om de warmterotonde uit te breiden tot Leiden en de kassen rond Berkel Rodenrijs.

Concurrentie

Volgens de provincie Zuid-Holland komt er ook concurrentie omdat meerdere partijen warmte op het netwerk aanbieden. Bij vrijwel alle stadsverwarmingsprojecten is dat niet het geval. Ook stelt de provincie dat de afnemers van warmte goedkoper uit zullen zijn.

Om het plan te realiseren, bekijkt het ministerie van Economische Zaken nog welk deel door het bedrijfsleven en door de overheid wordt betaald. Bedrijven die warmte aanbieden krijgen in het plan mogelijk CO2-uitstootrechten. Een regeling kan bedrijven als Shell Pernis over de streep trekken om mee te doen aan het ambitieuze project, stelt de provincie.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: FD | Foto: Public Domain, NASA/Wikipedia

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie