Waarom Shell een zonnepark inzet voor de oliewinning

zonnencentrale

09-10-2015 07:26 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Glasspoint gaat met oliebedrijven Shell en Total in Oman een enorm zonnepark bouwen om energie te besparen in de oliewinning.

Wereldwijd gebruikt de olie-industrie 9 miljoen vaten aardolie per dag zelf, alleen om nog meer olie te winnen, zegt Rod MacGregor tegen Bloomberg. Volgens MacGregor, CEO van Glasspoint, is dit net zoveel olie als heel West-Europa dagelijks consumeert.

Glasspoint concentreert met spiegels in de woestijn van Oman zonnewarmte om stoom te maken. Daarmee maken Shell en Total zware aardolie in de bronnen in het land vloeibaar, zodat het is op te pompen. Nu verstoken oliebedrijven nog aardolie om stoom te genereren.

Goedkopere olie

Glasspoint stelt dat zijn methode om de ‘moeilijk winbare olie’ te winnen 10 tot 30 procent goedkoper is.

Voor een middelgroot aardolieveld is 1 tot 3 gigawatt aan zonnespiegels nodig. ’s Nachts schakelen de oliegenerators over op opgevangen aardgas dat ook bij de oliewinning vrijkomt.

Glasspoint en Petroleum Development Oman, een joint venture van Shell, Total en de Omaanse overheid, beginnen deze maand aan de bouw van de thermische zonnecentrale. In 2017 moet de centrale in gebruik zijn.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Glasspoint, Bloomberg | Foto: German Aerospace Center DLR, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie