Facebook, Apple nopen Ierland tot € 1,4 mrd groene energie

windpark

09-10-2015 09:00 | Door: Thijs ten Brinck

De grote groei aan datacenters in Ierland verplicht het land om extra in hernieuwbare elektriciteitsopwekking te investeren. Zonder nieuwe windparken voldoet Ierland niet aan de EU-doelstelling.

Amerikaanse multinationals als Apple, Google, Microsoft en Facebook investeren de komende jaren € 2 mrd in nieuwe rekencentra in Ierland. De energie-intensieve datacentra verhogen het stroomgebruik van het land naar verwachting met 18 procent.

Tegelijkertijd moet Ierland in 2020, om aan de Europese afspraken te voldoen, 40 procent van zijn energiegebruik duurzaam opwekken. Kenneth Matthews, frontman van de Irish Wind Energy Association’s (IWEA), ruikt kansen voor de branche die hij vertegenwoordigt.

Duurzame datacentra

“Apple, Facebook en andere bedrijven laten wereldwijd zien dat datacentra en duurzame energie hand in hand gaan”, zegt Matthews tegen ReNews. “We verwachten dat deze bedrijven ook voor de nieuwe rekencentra deze duurzame lijn voortzetten.”

De IT-bedrijven komen massaal naar Ierland vanwege de goede infrastructuur, het relatief koele klimaat en aantrekkelijke belastingregels. Datacentra zijn dankzij het hoge en nagenoeg constante stroomverbruik een goede match voor windparken: die kunnen hun elektriciteit bijna altijd aan de rekencentra verkopen.

De IWEA verwacht dat de toename in datagebruik en datacenters tot € 1,4 mrd extra investeringen in duurzame energieprojecten zal leiden. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Renews, The Independent | Foto: Lawrence Murray, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie