Gebruik Nederlandse aardwarmte in 5 jaar vertienvoudigd

Warmte

09-10-2015 09:26 | Door: Thijs ten Brinck

De glastuinbouw en de bebouwde omgeving heeft in 2014 ruim tien keer meer geothermische energie gebruikt dan in 2009. Ook het gebruik van andere vormen van bodemenergie steeg sterk.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraan Bureau voor de Statistiek (CBS). Inmiddels zijn er in de tuinbouw tien projecten die warmte diep uit de bodem halen. Begin 2015 is er voor nog eens 36 aardwarmteprojecten € 1,1 mrd subsidie beschikbaar gesteld.

CBS

In totaal gebruikte Nederland in 2014 1.502 terajoule, ruim 417 miljoen kilowattuur, aan aardwarmte om kassen en gebouwen te verwarmen.

Warmte en koude uit de bodem

Het gebruik van lagetemperatuurbodemenergie, meestal in combinatie met warmtepompen en ringleidingen enkele meters onder het oppervlak, steeg met driekwart naar 3.590 terajoule. Het gebruik van duurzame koude uit de ondiepe bodem steeg met 40 procent sinds 2009.

De combinatie van hernieuwbare koude en warmte maakt deze lagetemperatuurbodemenergie vooral interessant voor kantoren.

In totaal is het gebruik van bodemenergie en aardwarmte samen goed voor 4 procent van de duurzame energie die in Nederland geproduceerd is in 2014. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: CBS | Foto: CBS (side) & Reza (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie