Drijvende zonnecentrale van 85 megawatt in Rotterdamse haven?

slufter

09-10-2015 12:19 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up SunFloat installeert samen met Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam een pilotinstallatie van 120 zonnepanelen op drijvers bij de Maasvlakte.

De Slufter in de Rotterdamse Maasvlakte biedt ruimte aan 540.000 drijvende zonnepanelen volgens Sunfloat. Solar Magazine schrijft dat zo’n project minimaal 85 megawatt aan duurzame stroom zou kunnen opwekken.

slufter

Om het potentieel van een grote drijvende zonnecentrale te testen, installeert SunFloat komende maand 120 zonnepanelen op twintig vrijdraaiende vlotten. Twaalf panelen op land dienen als referentie.

Een kwart meer opbrengst

Drijvende zonnepanelen kunnen meer duurzame stroom opwekken dan zonnepanelen op daken of in veldopstellingen. Sunfloat installeerde eerder dit jaar in Groningen 54 zonnepanelen op drijvers en stelde toen dat de panelen jaarlijks 25 tot 50 procent meer hernieuwbare elektriciteit leveren.

Omdat de drijvers met de zon meedraaien, staan de zonnepanelen altijd optimaal op de invallende zonnestralen gericht. Ook het verkoelende effect van het water en de reflecties op het wateroppervlak verhogen het rendement van de zonnecellen. Vanwege deze voordelen bouwt de Gelderse energiecoöperatie Lingewaard de grootste drijvende zonnecentrale van Europa.

De pilot in de Rotterdamse Slufter, een depot voor vervuild baggerslib uit de Rotterdamse haven, duurt een jaar. Daarna kijken de partners of opschalen tot misschien wel 85 megawatt haalbaar is. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Solar Magazine, Sunfloat | Foto: Hanhil (side), via Wikiemedia Public Domain, Paul van de Velde (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie