Geheim wapen geeft Solarteam Twente 20 procent extra power

Twente Solarteam

12-10-2015 09:41 | Door: Thijs ten Brinck

Nog zes dagen en dan gaat de prestigieuze World Solar Challenge van start in Australië. Vlak voor de keuring presenteert Solarteam Twente een slimme troef.

Negentien studenten van de Universiteit Twente en de Hogeschool Saxion staan in het Australische Darwin klaar voor de start van de tweejaarlijkse zonnerace. Met nog een kleine week voor de start maakt het team de werking van zijn geheime wapen Sabine bekend.

sabine

Teamlid Elmar Peters ontwierp het systeem, dat de opbrengst van de individuele zonnecellen op de zonneauto optimaliseert. Schaduw op een van de cellen heeft zo geen invloed meer op de rest van de zonnepanelen op de wagen. Peters: “Dit betekent dat het team 10 tot 20% meer inkomsten heeft op schaduwmomenten dan voorheen.”

Sabine poetst vogelpoep weg

Door schaduw van bijvoorbeeld de cockpit, verschillen in lichtinval door de kromming van de gestroomlijnde wagen of vuil is de opbrengst van de verschillende zonnecellen niet altijd gelijk.

In conventionele zonnepanelen trekt de ‘zwakste schakel’ de elektriciteitsproductie van het gehele paneel dan omlaag. De Twentse vinding voorkomt dit effect.

Sabine staat voor Solar Array Balancing Interface Not Expected. Het systeem levert de zonnewagen over de 3.000 kilometer lange race naar verwachting een half uur tijdswinst. In 2011 haalde het Solarteam Twente de vijfde plaats, op een kwartier na de nummer vier.

Teamleider Irene van het Hof stelt dat Sabine ook voor gewone zonnepanelen in zonneparken en op daken interessant kan zijn. Volgens Van het Hof hebben enkele bedrijven al aangeklopt voor informatie over het concept.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Solarteam Twente | Foto: Solarteam Twente

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie