Huurzonnepanelen niet meer alleen het domein van start-ups

zonnepanelen

13-10-2015 07:37 | Door: Thijs ten Brinck

Het leasen van zonnepanelen is in opkomst. Nadat eerder Nuon al met het concept flirtte, komt nu de Nederlandse Energie Maatschappij met een eigen leaseconstructie.

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) zet zich geleidelijk in voor het verduurzamen van de Nederlandse energievoorziening, met een focus op lage kosten. Uit onderzoek onder 1.300 woningeigenaren, in opdracht van de NLE, blijkt dat 70 procent van de huishoudens graag zonnepanelen op het dak wil, maar de investering te hoog vindt.

Naar aanleiding van deze statistiek lanceert NLE een landelijk aanbod voor huurzonnepanelen. "Met deze constructie kunnen mensen laagdrempelig een steentje bijdragen aan de reductie van CO2-uitstoot", zegt Harald Swinkels, oprichter van NLE. "Hierdoor helpen ze mee om de doelstellingen uit het Nationaal Energieakkoord te behalen."

Amerikaans model

Het concept van huur- of leasezonnepanelen is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Hier huurt een groot deel van de huishoudens met zonnepanelen de installatie.

Geïnspireerd op dit Amerikaanse model en door de algehele trend om te betalen voor gebruik in plaats van voor eigendom, presenteerden jonge ondernemingen recent ook in ons land aantrekkelijke huuropties voor zonnepanelen.

De start-up Big Solar bedient onder meer Amsterdamse huishoudens met leasezonnepanelen. De Utrechtse start-up Solease levert in de eigen stad en in Limburg en Overijssel leasezonnepanelen. Solease werkt in die gebieden samen met energiebedrijf Nuon.

NLE is begonnen met de installatie van huurpanelen in Friesland, maar bedient heel Nederland. Daarmee is NLE naar eigen zeggen de eerste partij die deze aanbieding landelijk doet.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: NLE, SOlar Magazine | Foto: Wijkvereniging Tuinwijk, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie