Getijdenplatform Texel presteert boven verwachting

bluetec

13-10-2015 07:59 | Door: Thijs ten Brinck

Het Bluetec-platform dat sinds april dit jaar voor de kust van Texel drijft, voldoet qua duurzame stroomproductie aan de verwachtingen. De stabiliteit van het platform is bovendien beter dan voorspeld.

Aan de realisatie van het Bluetec-platform hebben twaalf bedrijven uit de Nederlandse industrie intensief samengewerkt. Bij Texel beproeven de partijen niet alleen het platform zelf, maar ook verschillende typen getijdenturbines.

bluetec

De proeftijd van de eerste turbine zit er nu bijna op. "Nog voor de winter installeren we een grotere turbine, met dubbel zoveel opwekvermogen als de huidige", zegt Allard van Hoeken, hoofd New Energy bij offshorespecialist Bluewater.

"Enkele maanden daarna voegen we een tweede turbine van dit model toe en verdubbelen we de capaciteit van hetzelfde platform opnieuw."

Duurzame energie voor eilanden

Met het drijvende platform richt het consortium op hernieuwbare energie voor afgelegen eilanden. De duurzame getijdenstroom kan daar naar verwachting al snel concurreren met stroom uit dieselaggregaten. Het volgende Bluetec-platform moet 2,5 megawatt kunnen opwekken.

"Met dat concept maken we langzaam maar zeker stappen richting grotere installaties, met meerdere drijvende platformen, die samen als energiecentrale opereren", zegt Van Hoeken. 

Naast Bluewater zijn onder meer scheepsbouwer Damen, turbinefabrikant Tocardo en offshore-bedrijf Van Oord betrokken bij het project.

Bekijk een video over de bouw en installatie van het getijdenplatform.

bluetec

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Bluetec | Foto: Bluetec

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie