Zonnepaneel dat elektriciteit en warmte levert nu nog slimmer

zonnepanelen

13-10-2015 12:12 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse zonnepanelenleverancier AliusEnergy presenteert een zonnepaneel dat naast elektriciteit ook duurzame warmte levert. Slimme omvormers optimaliseren de opbrengst.

AliusEnergy uit het Noord-Brabantse Eersel levert zonnepanelen die binnen dezelfde module zowel zonnewarmte als duurzame stroom produceren. De leidingen die in het zonnepaneel verwerkt zijn, hebben per module een inhoud van 14 liter.

Het water dat achter de zonnecellen stroomt, koelt de zonnepanelen. Daarmee gaat vooral op hete zonnige dagen het rendement van de elektriciteitsproductie omhoog.

Het opgewarmde water is in de meeste gevallen niet warm genoeg voor direct gebruik in de ruimteverwarming of onder de douche. De warmtecollectoren assisteren een conventionele boiler of verhogen het rendement van een warmtepomp.  

SolarEdge

De zonnepanelen van AliusEnergy, gemaakt door de Chinese fabrikant JA Solar, zijn voorzien van een geïntegreerde omvormer van het Israëlische SolarEdge.

Met deze regelelektronica behaalt een zonnepaneleninstallatie het optimale rendement. Schaduw op een van de panelen heeft, in tegenstelling tot conventionele schakelingen met een centrale omvormer, geen invloed op de opbrengst van alle panelen.

Met vergelijkbare elektronica optimaliseert Solarteam Twente de opbrengst aan zonnestroom op zijn zonneauto zelfs tot op zonnecelniveau.

Strak dak

Dankzij de geïntegreerde elektronica zijn de warmwaterzonnepanelen eenvoudig te koppelen in systemen met panelen die enkel elektriciteit leveren. Alius heeft beide varianten in het assortiment. Optisch zijn ze niet van elkaar te onderscheiden. Zo is het mogelijk een dakoppervlak optimaal te gebruiken, zonder in te leveren op esthetiek.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Solar Magazine, AliusEnergy | Foto: Jeremy Levine, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie