Gedoopte zonnecel verbreekt efficiëntierecord

Gedoopte zonnecel verbreekt efficiëntierecord

25-05-2012 19:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Waar het dopen van een zonnecel toe kan leiden. Geen wijwater, maar een chemische stof heeft ervoor gezorgd dat een zonnecel gemaakt van het supermateriaal grafeen drie keer efficiënter is dan vergelijkbare zonnecellen.

Het veelbelovende materiaal grafeen wordt sinds zijn ‘ontdekking’ in 2004 in vele toepassingen gebruikt. Grafeen geleidt zo’n honderd keer beter dan silicium. Daarnaast is het flexibele materiaal 200 keer beter bestand tegen breken dan staal.

Door te experimenteren met zonnecellen van grafeen hebben onderzoekers van de Universiteit van Florida (UF) nu het energie-efficiëntie record van dit soort zonnecellen verbroken. Door grafeen te combineren met de chemische stof TFSA (trifluormethaansulfonyl-amide) is een recordefficiëntie van 8,6 procent behaald.

Dit maakt de nieuwe zonnecel bijna drie keer zo energie-efficiënt dan bestaande grafeen zonnecellen. Deze behaalden tot dusver een maximale energie-efficiëntie van 2,9 procent. Hier inderdaad nog even efficiëntie van normale zonnecel.

De resultaten van de nieuwe grafeenzonnecel zijn onlangs gepubliceerd in de online editie van Nano Letters.

Nog 2 procent

De gedoopte grafeenzonnecellen bieden mogelijkheden, stelt Arthur Hebard, hoogleraar natuurkunde aan de UF. Zo kunnen in de toekomst minder dure, flexibelere panelen worden ontwikkeld.

Als de grafeenzonnecellen een conversie van 10 procent bereiken en de productiekosten laag worden gehouden zullen de zonnecellen het goed doen op de markt, stellen de onderzoekers van de UF.

Bron: Gizmag

Foto: aynis82

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie