Hoe Harry Potter zonnepanelen 10 procent beter tovert

harry potter

19-10-2015 07:55 | Door: Thijs ten Brinck

Een onzichtbaarheidsmantel voor zonnepanelen kan de opbrengst aan duurzame stroom met meerdere procenten verhogen.

Dat claimen wetenschappers van het Karlsruhe Insitute of Technology (KIT). Onderzoek aan het Duitse instituut heeft een coating opgeleverd waarmee de 'schaduw' van de elektroden op de zonnecellen is te omzeilen. 

kit

"Onze experimenten hebben aangetoond dat de coating de contacten boven op de zonnecellen nagenoeg compleet 'onzichtbaar' maakt voor het invallende zonlicht", zegt Martin Schuman, PhD aa het KIT. "Als we deze coating in de productie toepassen kan de efficiëntie van de zonnepanelen met 10 procent omhoog."

Onzichtbaarheidsmantel

De hernieuwbare elektriciteit die zonnepanelen produceren is pas bruikbaar als hij uitkomt bij de stroomverbruikers in huis of in de industrie. Om de met zonlicht vrijgemaakte elektronen af te tappen, is tot een tiende van de zonnecellen daarom bedekt met aluminium of zilveren contacten.

Het halfgeleidermateriaal onder deze elektroden draagt niet bij aan de stroomproductie van het zonnepaneel.

De aan het KIT ontwikkelde coating buigt het licht dat bovenop de metalen contacten valt om zodat ook het silicium in de 'schaduw' van de contacten meedoet in het omzetten van zonne-energie tot duurzame stroom.

zonnecel

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: KIT | Foto: KIT (side), Karen Roe (header) & Jon Olav Eikenes (bottom), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie