Eneco bouwt biomassacentrale voor Utrechtse stadsverwarming

16-10-2015 10:01 | Door: Dimitri Reijerman

Energiebedrijf Eneco wil in 2017 beginnen met de bouw van een biomassacentrale op industrieterrein Lage Weide in Utrecht. De centrale moet de stadsverwarming verduurzamen.

Eneco zegt dat de nieuwe centrale naast de bestaande energiecentrale op Lage Weide komt te staan. De biomassacentrale wordt de helft kleiner dan het bestaande gebouw en kan warmte leveren voor circa 60.000 huishoudens door dagelijks 650 ton biomassa te verstoken.

De centrale gaat volgens de huidige planning in 2018 draaien, meldt het Algemeen Dagblad.

Voor de aanvoer van biomassa, waaronder gft-afval en schoon hout, zet Eneco vrachtwagens in. Op werkdagen leveren vijftig vrachtwagens via een vastgestelde route de grondstoffen voor de centrale aan. Eneco zegt dat aanvoer van biomassa via het water te duur is.

Geen stankoverlast

Eerder zag het energiebedrijf al af van de bouw van een grotere biomassacentrale. Deze is volgens het bedrijf niet rendabel te krijgen.

De biomassa wordt opgeslagen in een afgesloten hal. De lucht wordt afgezogen en in de ketel gebruikt als verbrandingslucht. Dit voorkomt stankoverlast. Ook is er vrijwel geen geluidsoverlast te verwachten, zegt Eneco.

De nieuwe biomassacentrale maakt deel uit van de plannen van de gemeente Utrecht om de stad te verduurzamen. In 2030 wil de gemeente Utrecht klimaatneutraal opereren.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: AD | Foto: Eneco

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie