Gelijkstroomstopcontacten op zee 30 procent goedkoper

siemens

20-10-2015 14:18 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse industrieconcern Siemens presenteert naar eigen zeggen een mijlpaal voor offshore wind. Een nieuwe transformator brengt de kosten van het aan land brengen van de duurzame stroom sterk omlaag.

Siemens heeft compacte gelijkstroomtransformators gemaakt voor windparken op zee. De kleinere transformatoren bundelen de stroom van een groep offshore windmolens en sturen die direct naar land.

siemens

Zo is een centraal transformatorstation overbodig, en gaat de transportcapaciteit met 33 procent omhoog.

“We hebben al vier offshore gelijkstroomprojecten gerealiseerd”, zegt Jan Mrosik, CEO van de energiemanagementdivisie bij Siemens. “Deze transformatoren spelen een belangrijke rol in onze ambitie om de kosten van offshore windstroom in 2020 onder de € 0,10 per kilowattuur te krijgen.”

20 procent minder verlies

In de totale transportinfrastructuur gaat volgens Siemens met het nieuwe concept nog slechts 3 procent van de opgewekte windenergie verloren. Dat is inclusief de verliezen op de kilometerslange stroomkabels.

De nieuwe transformatormodules zijn 66 procent lichter en 80 procent compacter dan conventionele oplossingen. Per platform kan Siemens 200 of 400 megawatt aan transportcapaciteit leveren, en per landkabel kan het concern drie platforms aansluiten. Zo werkt het gelijkstroomsysteem voor windparken met een geïnstalleerd vermogen tot 1.200 megawatt.

Waar dit systeem bedoeld is voor offshore windparken die enkele tientallen kilometers uit de kust liggen, heeft Siemens ook een oplossing voor nearshore windparken. Die is direct op de fundering van een van de windmolens te installeren en laat dan nog ruimte voor de windturbine zelf. Voor windparken in meren of dicht bij de kust, zoals Westermeerwind, scheelt dat tot 40 procent in de aansluitkosten.

windpark

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Siemens | Foto: Siemens

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie