Utrecht zegt nee tegen schaliegas, Flevoland twijfelt

Utrecht zegt nee tegen schaliegas, Flevoland twijfelt

01-03-2013 10:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De gemeente Utrecht heeft officieel bezwaar ingediend tegen het boren naar schaliegas. In Flevoland willen ze eerst het onderzoek afwachten.

Uit een brief van de Utrechtse wethouder Mirjam de Rijk, gericht aan minister Henk Kamp van Economische Zaken, blijkt dat de gemeente officieel bezwaar heeft ingediend tegen het boren naar schaliegas. Er wordt gevreesd dat er door het boren naar schaliegas aardbevingen zal worden veroorzaakt en het drinkwater verontreinigd zal raken.

Onder de gemeente Utrecht ligt een gasveld waarvoor door partijen al een vergunningsaanvraag is ingediend, maar deze is nog niet goedgekeurd. Meerdere kleine gemeenten hebben hun zorgen al kenbaar gemaakt. Schaliegas is met een omstreden methode te winnen uit keiharde leisteenlagen in de diepe ondergrond.

Noordoostpolder

Vandaag maakte het Britse bedrijf Cuadrilla bekend twee mogelijke locaties in de gemeente Noordoostpolder, provincie Flevoland, te hebben uitgekozen voor proefboringen. Het bedrijf gaat nu onderzoeken of er effecten zijn te verwachten voor beschermde diersoorten en of de grond geschikt is om een boortoren neer te zetten.

Cuadrilla heeft van de rijksoverheid toestemming gekregen om in Brabant en Flevoland proefboringen te doen. Om met de boringen te starten moeten de Britten eerst een vergunning krijgen van de desbetreffende gemeente. De gemeente Noordoostpolder laat weten dat het pas een besluit neemt wanneer de mogelijke risico’s en gevolgen bekend worden gemaakt.

Bron: NRC Handelsblad

Foto: WCN247 via Flickr.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie