615 megawatt uit biomassacentrales bij Gent en Genk

kolencentrale

21-10-2015 13:36 | Door: Thijs ten Brinck

Bij de Vlaamse stad Gent en het dorp Langerlo bij Genk werken ontwikkelaars onafhankelijk van elkaar aan biomassagestookte elektriciteitscentrales.

De geplande biomassacentrale bij Langerlo is nu nog een 556-megawatt sterke kolencentrale. De centrale is in eigendom van het Duitse energieconcern E.on, dat eerder dit jaar besloot al zijn activiteiten met fossiele energie af te stoten.

olijven

Het Duitse bedrijf German Pellets, producent en leverancier van gedroogde houtkorrels, neemt de centrale over. German Pellets bouwt de E.on-centrale om voor elektriciteitsproductie met hernieuwbare brandstoffen.

Oorspronkelijk was E.on zelf van plan de steenkoolcentrale om te bouwen tot een 400 megawatt-biomassacentrale. Het bedrijf had alle vergunningen daarvoor al geregeld. Maar ook dit relatief duurzame plan past niet meer in de nieuwe strategie van het Duitse energieconcern.

De deal met German Pellets is nog niet geheel rond en financiële details zijn niet bekend gemaakt.

215 megawatt duurzame stroom

De geplande centrale bij Gent is een nieuw project, geïnitieerd door de jonge Belgische energiemaatschappij Bee. Het gaat om een ‘kerncentrale’, die olijfpitten en andere agrarische resten gaat verstoken.

Bee schakelt het Spaanse Abengoa in om de 215 megawatt grote biomassacentrale te bouwen. Het Franse Veolia zal de centrale 15 jaar lang beheren en onderhouden. Bee regelt de inkoop van de biomassa en de verkoop van de duurzame stroom en restwarmte. Naar verluidt is er € 400 mln met het project gemoeid.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Biomass Magazine, Bee | Foto: Misserion (side) & Rennett Stowe, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie