Google samen met Nijmegenaren in Afrika’s grootste windpark

vestas wind

21-10-2015 18:02 | Door: Thijs ten Brinck

Techconcern Google neemt een aandeel van 12,5 procent in het Keniaanse windpark Lake Turkana. Met 310 megawatt aan windmolens is dit het grootste windpark ten zuiden van de Sahara.

Het windpark bij het Keniaanse Turkanameer krijgt 365 windturbines van de Deense fabrikant Vestas. Windturbinebouwer Vestas heeft nu nog een aandeel van 12,5 procent in het project.

vestas wind

Dat deel neemt Google over, zodra het duurzame energieproject in 2017 in bedrijf is.

Met € 630 mln is het project, volgens Het Financieele Dagblad, voor Afrika de grootste private investering ooit. De elektriciteit die het 310 megawatt grote windpark oplevert is al voor 20 jaar afgekocht door de Keniaanse overheid.

Ten noorden van de Sahara zijn nog grotere deals gesloten voor windenergie.

Nederlands project

Het initiatief voor het windpark bij het Keniaanse Turkanameer komt uit Nederland. Volgens Willem Dolleman, directeur van Lake Turkana Windpower, is de investering van Google een blijk van vertrouwen.

"Ze hebben natuurlijk een enorme due diligence gedaan en het project is heel mooi en groen", zegt Dolleman in het FD. Vanuit de in Nijmegen geregistreerde holding KP&P Afrika werkt Dolleman al sinds 2006 aan het project.

Naast Vestas investeerden ook de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO, de Britse investeerder Aldwych en ontwikkelingsbanken uit Scandinavië en Afrika in het project. KP&P Afrika bezit nog een kwart van de aandelen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Lake Turkana Windpower, FD | Foto: Vestas

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie